Актуелно 09.07.2019 13:13

Визуелизација на богатството на нациите

Визуелизација на богатството на нациите

Исто како што постои долгогодишна нееднаквост во распределбата на богатството во домаќинствата, постои значителен диференцијал во износот на богатството што го поседуваат земјите на меѓународната сцена.

Едноставно кажано, некои нации се “држат”, додека многу други “не се држат”.

“Wherever there is great property, there is great inequality.”

– Adam Smith, The Wealth of Nations

Рангирање по богатство

Кои се најбогатите нации денес, како во апсолутна така и по глава на жител, и како оваа проекција ќе се промени во текот на следната деценија? Ајде да видиме како богатството на нациите се зголемува.

Приватно богатство: сега и во иднината

Користејќи податоци од Глобалниот преглед на миграцијата на богатството, тука се 10-те најбогати нации сега и како што се предвидува во 2028 година.

Rank Country Wealth (2018) Wealth (2028F) Approx. Growth
#1 🇺🇸 United States $60.7 trillion $72.8 trillion 20%
#2 🇨🇳 China $23.6 trillion $51.8 trillion 120%
#3 🇯🇵 Japan $19.1 trillion $24.9 trillion 30%
#4 🇮🇳 India $8.1 trillion $22.8 trillion 180%
#5 🇦🇺 Australia $6.0 trillion $10.8 trillion 80%
#6 🇬🇧 United Kingdom $9.1 trillion $10.0 trillion 10%
#7 🇩🇪 Germany $8.8 trillion $9.7 trillion 10%
#8 🇨🇦 Canada $6.0 trillion $7.8 trillion 30%
#9 🇫🇷 France $5.9 trillion $6.4 trillion 10%
#10 🇮🇹 Italy $3.8 trillion $4.2 trillion 10%

Вреди да се напомене дека овие бројки се наменети да го претстават богатство, кое се дефинира како вкупен износ на приватното богатство што го имаат индивидуалци во секоја земја. Тоа ги вклучува средствата како што се имот, пари, акции и деловни интереси, минус било какви обврски.

Кина е најдобрата пазарна индустрија во последната деценија, и овие проекции покажуваат дека земјата продолжува на тој пат. Всушност, и Кина и Индија се очекува да гледаат троцифрен раст на приватното богатство помеѓу сега и 2028 година.

Што се однесува до развиените земји, не изненадува фактот што стапките на раст се многу поскромни. Во Европа, земјите како што се Велика Британија, Германија, Франција и Италија се очекува да додадат 10 отсто на приватното богатство за 10 години, додека Канада (30 отсто) и САД (20 отсто) се малку подобри.

Еден значаен исклучок тука е Австралија, која се очекува да додаде 80% на приватното богатство во временската рамка – и ќе ја прескокне Германија и Велика Британија на ранг-листата во процесот.

Богатство по глава на жител

Еве еден поглед на богатството на народите на поинаков начин, овој пат со броеви прилагодени по глава на жител.

Rank Country Est. Population Wealth per capita (2018)
#1 🇲🇨 Monaco 38,695 $2,114,000
#2 🇱🇮 Liechtenstein 37,810 $786,000
#3 🇨🇭 Switzerland 8,420,000 $315,000
#4 🇱🇺 Luxembourg 590,667 $300,000
#5 🇦🇺 Australia 24,600,000 $244,000
#6 🇳🇴 Norway 5,258,000 $198,000
#7 🇺🇸 United States 327,200,000 $186,000
#8 🇸🇬 Singapore 5,612,000 $177,000
#9 🇭🇰 Hong Kong 7,392,000 $169,000
#10 🇨🇦 Canada 36,540,000 $163,000

Кога користите броеви по глава на жител, апсолутно нема натпревар.

Монако, град-држава на француската ривиера, е паричен магнет со 2,1 милиони долари приватно богатство по граѓанин. Ова значи дека просечниот жител на Монако е најмалку 10 пати побогат од просечниот северно американец или европеец.

Лихтенштајн, микродржава која се наоѓа во Алпите помеѓу Швајцарија и Австрија, исто така, има високо просечно богатство од 786.000 долари по човек. Како и Монако, неговото население е под 50.000 луѓе.