List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Економијата тоне-Македонија со 5 пати помалку странски директни инвестиции споредено со  2016 година

Економијата тоне-Македонија со 5 пати помалку странски директни инвестиции споредено со 2016 година

Според информации од Народна банка на Република Македонија странските директни инвестиции се намалени за 5 пати споредено со 2016 година. Очигледно е дека е намалена заинтересираноста на странските инвеститори за… Читај повеќе »

Само во текот на оваа година ќе исчезнат 70.000 работни места- Пазарот на труд се менува поради развојот на технологијата

Само во текот на оваа година ќе исчезнат 70.000 работни места- Пазарот на труд се менува поради развојот на технологијата

Предавање на тема “роботика и Машинско учење менување на трендови на иднината” покажуваат дека во текот на следните 25 години, луѓето нема да ги извршуваат околу 40 отсто од денешните… Читај повеќе »

Од полскиот инвеститор  за кој наводно  беше наменето укинувањето на царината за литиум-јонски акумулатори  која единствено компанијата „Брако “ на вицепремиерот Кочо Анѓушев ги увезува, ни трага ни глас.

Од полскиот инвеститор за кој наводно беше наменето укинувањето на царината за литиум-јонски акумулатори која единствено компанијата „Брако “ на вицепремиерот Кочо Анѓушев ги увезува, ни трага ни глас.

Три месеци поминаа од кога владата на Република Македонија ја укина царината за увоз на литиум-јонски акумулатори, и сè уште нема детали дали и кога ќе инвестира во земјава полската… Читај повеќе »

Централен регистар и в сабота ќе прима годишни сметки и финансиски извештаи

Централен регистар и в сабота ќе прима годишни сметки и финансиски извештаи

Централниот регистар и в сабота на 24 февруари од 8:00 до 16:00 часот ќе врши прием на годишни сметки и финансиски извештаи за 2017 година во сите градови освен во… Читај повеќе »

Биткоинот го проби прагот достигна вредност од 10.000 долари

Биткоинот го проби прагот достигна вредност од 10.000 долари

Виртуелната валута биткоин за прв пат се искачи на 10.000 $ по токен за две недели. Некои експерти велат дека ова психолошко ниво може да донесе нов ентузијазам на пазарот… Читај повеќе »

Транспортерите на „Фени Индустри“ гневни. Го блокираа патот Прилеп – Градско, бараат исплата на долговите

Транспортерите на „Фени Индустри“ гневни. Го блокираа патот Прилеп – Градско, бараат исплата на долговите

Транспортерите ангажирани од „Нова логистик“ кои вршеле превоз за потребните на „Фени Индустри “ со камиони два часа го блокираа патот Градско – Прилеп, кај мотелот „Дреново“. Тие се гневни… Читај повеќе »

Ова се најбогатите градови во светот

Ова се најбогатите градови во светот

Кои градови се економските двигатели на светот и кој дел од глобалното богатство е во овие клучни урбани центри? Денешниот график ги прикажува информациите од најновиот извештај на консултантската компанија… Читај повеќе »

Граѓаните ќе треба да одат постари во пензија и да плаќаат поголем придонес за пензиско осигурување

Граѓаните ќе треба да одат постари во пензија и да плаќаат поголем придонес за пензиско осигурување

Да се зголеми старосната граница за одење во пензија и да се подигне придонесот за пензиско осигурување. Меѓународниот монетарен фонд останува на истите препораки.    Да се зголеми старосната граница… Читај повеќе »

МАКЕДОНИЈА ГО ГУБИ И „ТУРСКИ ТЕК“: Гаспром ја разгледува можноста гасоводот да го пренасочи кон Бугарија и Србија или Грција – Италија

МАКЕДОНИЈА ГО ГУБИ И „ТУРСКИ ТЕК“: Гаспром ја разгледува можноста гасоводот да го пренасочи кон Бугарија и Србија или Грција – Италија

Гаспром ја зголеми цената на Турски тек до седум милијарди евра, каде во прва фаза ќе го финансира проектот од својот буџет, а потоа можно е издавање на обврзници, изјавил… Читај повеќе »

Расфрлањето со народни пари не престанува. Министерството за внатрешни работи ќе троши 5 милиони денари на конзервиран зеленчук

Расфрлањето со народни пари не престанува. Министерството за внатрешни работи ќе троши 5 милиони денари на конзервиран зеленчук

На официјалната страна за јавни набавки стои оглас за набавка на конзервиран зелечук во вредност од 5.000.000 денари без ДДВ. Во огласот стои дека назив на договорниот орган е Министерството… Читај повеќе »