Финансии 17.07.2018 13:52

Кои валути да ги купувате ако дојде до рецесијата

Кои валути да ги купувате ако дојде до рецесијата

Доколку американската или глобалната рецесија демне, време е да поседувате швајцарски франк, сингапурски долар, американски долар и јапонски јен, според аналитичарите на JPMorgan Chase & Co.

“Рецесија е кога доверителите ќе ги побараат своите пари назад”, се вели во анализата. “Три од топ четирите валути што треба да ги поседувате за време на рецесија се оние на земјите кои се фалат со исклучително силни надворешни позиции”.

Јенот е најевтиниот од рецесивните порамнувања, додека сингапурскиот долар е најмалку атрактивен, заклучува тимот. Валутата на САД е од корист, бидејќи, како стандардна финансиска валута во светот, остатокот од светот треба да ги откупи доларите назад кога банките и компаниите се раздвојуаат за време на рецесија, велат стратезите на JP Morgan. Во последниве месеци, зелениот кредит веќе е надминат бидејќи ескалираа тензиите во трговијата.

Тимот рече дека говорот за рецесија во овој момент е “прерано”, иако заклучи дека е “разумно” да ги разгледа плановите за непредвидени ситуации, во услови на веројатност за понатамошна ескалација на тензиите во трговијата.

Пазарите во развој се “јасно издвоени”, како особено подложни на забавувањата, пад во просек за 17 отсто во текот на двегодишен период што го зафати почетокот на рецесијата, рече JPMorgan. Новозеландскиот долар е “далеку” најлош меѓу валутите на Г10 во рецесија, губејќи во просек губи 7 до 8 отсто, се вели во извештајот.

JPMorgan направи истражувања за валутните перформанси во текот на последните пет рецесии. Јенот историски имаше помалку импресивни перформанси од останатите три валути.

Банката рече дека доларот треба да ги прошири неодамнешните придобивки во однос на еврото по подобрените економски податоци од валутната зона на 19 нации.