Банкарство 29.08.2018 13:34

Јазот помеѓу краткорочните и долгорочните државни хартии од вредност може да сигнализираат зголемен ризик за рецесија во САД

Јазот помеѓу краткорочните и долгорочните државни хартии од вредност може да сигнализираат зголемен ризик за рецесија во САД

Студијата се потпира на длабинска анализа за разликата помеѓу приносот на тримесечните и 10-годишните американски државни хартии од вредност – разлика која слично на други индикатори за односот на краткорочните кон долгорочните обврзници, се стеснува во последните месеци, коментира „Ројтерс“.

Неколку претставници на ФЕД рекоа дека кривата на изедначување на приносите е причина за намалување на каматната стапка, а историски, секогаш кога ќе се сврти навнатре – краткорочните каматни стапки се над долгорочните, постои рецесија.

Студијата ја поддржува оваа позиција.

„Со оглед на доказите за силата да се предвидат рецесии во последните движења на кривата на приносот укажуваат дека ризикот од рецесија може да расте“, пишуваат аналитичарите на ФЕД.

Сепак, тие забележуваат дека „изедначувачката крива не ја сигнализира претстојната моментална рецесија“, бидејќи долгорочните приноси од обврзници, иако се намалуваат, остануваат над краткорочните.

Враќањето на 10-годишни државни хартии од вредност во понеделникот е околу три четвртини за еден процентен поен повисок од квартал.

Ова е „удобно“ растојание од вистинско искривување навнатре, што е вистински знак за рецесија, пишуваат тие.

Банката на федерални резерви се очекува да продолжи со покачување на каматните стапки за најмалку уште неколку квартали, иако пазарите предвидуваат дека само следната година ќе има само еден пораст, додека централните банкари сигнализираат три.

Други аналитичари од и надвор од ФЕД се повикуваат на акумулацијата на Влада во ФЕД и другите централни банки од глобалната финансиска криза наваму како една од причините за сомневање во сигнализирање на силата свртена навнатре во кривата на принос. Причината е што има голем број на државни хартии од вредност и може да го намали приносот на долгорочните обврзници.

На сличен начин преференциите на инвеститорите кон американскиот долг, се сметаат за ниско ризичен, може исто така да го намалува приносот на долгорочните државни обврзници и искривување на кривата, што ја прави послаб индикатор за престојна рецесија.