Економија 13.06.2024 11:40

Ископувањето злато во светот станува се потешко

Ископувањето злато во светот станува се потешко

Златната индустрија се бори да го одржи растот на производството бидејќи депозитите стануваат сè потешко да се најдат, објави Светскиот совет за злато, цитиран од „CNBC“.

„Имавме рекорден прв квартал во производството во 2024-та година, што беше зголемено за 4% од година во година. Но, мислам дека поголемата слика за рударството е тоа што во основа се зголеми околу 2016-та, 2018-та година и оттогаш не сме забележале раст“, ​​рече Џон Рид, главен пазарен стратег во „WGC“.

Според податоците на Меѓународната трговска асоцијација, производството се зголемило за само 0,5 отсто во 2023-та година во однос на претходната година.

Во 2022-ра година, растот беше 1,35% на годишно ниво, претходната година беше 2,7%, а во 2020-та година, глобалното производство на злато го забележа првиот пад по десет години, паѓајќи за 1%.

„Мислам дека главната порака овде е дека по десет години брз раст од околу 2008-ма година, рударската индустрија се бори да види одржлив раст на производството“, вели Рид.

Наоѓањето нови наоѓалишта на злато во светот станува сè потешко бидејќи многу области со очекувани наоѓалишта на злато веќе се истражени, додаде тој.

Операциите за ископување злато од големи размери се интензивни за капитал и бараат значителни истражувања и развој, што трае во просек од 10 до 20 години пред рудникот да биде подготвен за производство, забележува „WGC“.

Дури и за време на процесот на истражување, веројатноста за прогресија на откритието до развој на рудникот е мала, бидејќи само околу 10% од откриените наоѓалишта на злато во светот содржат доволно метал за да се гарантира ископувањето.

Досега се ископани околу 187.000 метрички тони злато, а најголемиот дел доаѓа од Кина, Јужна Африка и Австралија. Се верува дека златните резерви што можат да се ископаат се околу 57 илјади тони, покажуваат податоците на Американското геолошко друштво.

Покрај процесот на откривање, обезбедувањето владини дозволи станува потешко и одзема многу време, што исто така го отежнува рударството, вели Рид. Обезбедувањето на потребните дозволи пред да започнат со работа рударските компании може да потрае неколку години.

„Покрај тоа, многу рударски проекти се планирани во оддалечените области за кои е потребна инфраструктура како патишта, струја и вода, а тоа води до дополнителни трошоци за изградба на овие рудници и финансирање на операциите“, вели Рид.

„Потешко е да се најде злато, да се добијат дозволи, да се финансира и да се води рудникот“, известува тој.

Сингапур ќе стане водечки центар за ископување злато додека трговијата ќе се движи кон исток, додаде „WGC“.

„Клучната причина е што потрошувачката на злато во големите економии во развој расте, а повеќето од овие пазари се концентрирани во Азија“, рече Шаокаи Фан, шеф на советот за Азија-Пацифик и глобален шеф на централните банки.

Близината на Сингапур до овие централни банки, кои активно купуваат злато, е уште еден фактор, додава тој.

„Центарот на гравитација на пазарот на злато се поместува кон исток, при што Сингапур е добро позициониран да биде потпора во оваа нова рамнотежа“, коментираше Фан на Азиско-пацифичката конференција за скапоцени метали во Сингапур.

Кина е најголемиот светски производител на злато, а нејзината централна банка е најголемиот купувач на златни шипки додека земјата се обидува да ги зголеми своите златни резерви.

Меѓу централните банки, Народната банка на Кина е најголемиот купувач на злато во 2023-та година.

Јапонија, исто така, покажува постојана отпорност на побарувачката за злато, известувајќи за најсилниот прв квартал во побарувачката за златен накит од 2019-та година, покажа неодамнешниот извештај на „WGC“.

Слично на тоа, Јужна Кореја го објави своето најголемо квартално зголемување на купувањето злато во повеќе од две години.

Сингапур е блиску до околу 25% од центрите за снабдување со злато во светот, како што се Кина, Австралија, Индонезија, Филипините, Папуа Нова Гвинеја и Лаос.

Но, потребата да се најде официјален центар за златни резерви станува се поголема грижа за централните банкари ширум светот, особено во услови на несигурна геополитичка средина, истакна Фан. Тој додава дека Сингапур би можел да стане „навистина остварлива алтернатива“ на Лондон и Њујорк како центар за златните резерви на централната банка.

„Сингапур ќе го води пазарот на злато во иднина“, коментира Фан, додавајќи дека другите фактори кои придонесуваат за значајната улога на Сингапур на идниот пазар на злато ја вклучуваат посветеноста на земјата за политичка стабилност и елиминацијата на данокот на промет на инвестициското злато.

„Укинувањето на данокот на продажба на злато во Сингапур, воспоставувањето добри рафинерии за снабдување овде, го поддржуваат градот како водечки центар за трговија со злато“, објаснува Фан.

Од октомври 2021-ва година, владата на Сингапур ги ослободи инвестициските благородни метали од данок на промет.